- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #77
De Bieb Letter #77
Welkom!
In deze Bieb Letter ligt de focus in veel items op het bibliothecarisschap en eigenlijk de uitholling van ons vak.
Veel leesplezier! En maak je sterk voor professionele bibliotheken!
1. Uitsterven
De bibliothecaris sterft uit, zegt Boekmama.
Help! De bibliothecaris sterft uit! op Boekmama | De bibliothecaris sterft uit: en daar hebben de bibliotheken (ook) schuld aan. Deze keer even geen enthousiast stukje over boeken, maar een gefrustreerd stukje over bibliotheken. Excuus daarvoor. Laatst was er in het nieuws dat bibliothecaris de meest…
Een interessant relaas uit april over wat voor mensen bibliotheken nu willen aannemen.
Geschoolde bibliothecarissen worden (bijna) niet meer aangenomen. Ik heb het zelf ook meegemaakt in mijn zoektocht naar een nieuwe baan. En zo ken ik nog wel meer goede bibliothecarissen, die verstand van zaken hebben, maar niet worden aangenomen.
Deze bibliothecarissen hebben heel veel veranderingen meegemaakt. Van stempelen naar RFID. Alsof je niet tegen veranderingen kunt.
Daarnaast lijken bibliotheken vrijwilligersfabrieken te worden. Op het verhaal van Peter Nugteren kwamen diverse reacties. Allereerst onder zijn eigen blogpost door Jacqueline Roelofs, die stelt:
Wij maken een verschuiving naar de maatschappelijke bibliotheek en het onderwijs. Daar wil ik mijn professionals voor inzetten. Dat is echt bibliotheekwerk. Werken aan persoonlijke ontwikkeling van mensne en aan het verbeteren van kansen voor mensen die aan de zijkant staan. Het uitlenen van boeken geven we aan de burger terug….. mag je het niet mee eens zijn hoor …. maar wij moeten en willen keuzes maken.
Ik snap niet hoe je het uitlenen van boeken aan burger terug kunt geven. Eeuwen lang waren en zijn bibliothecarissen degenen die mensen verder hielpen (of verhieven) door de kennis uit boeken te delen met de gemeenschap.
Vrijwilligers die slechts drie uur per week aanwezig zijn, kunnen echt die taak niet overnemen (zo ben ik niet de enige die dit vindt). Daarvoor heb je geschoolde bibliothecarissen nodig, die langer dan drie uur per week aanwezig zijn.
Maar ook Erna Winters kwam met een uitgebreide blogpost, waarom zij vindt dat het inzetten van vrijwilligers geen verdringing is. Lees ook de commentaren onder deze blogpost.
Het blog van Peter van Nugteren naar aanleiding van de uitzending van Bieb-a-palooza roept om een reactie, want het betreft hier onder andere kritiek op de visie van bibliotheek Kennemerwaard, in de uitzending door Marieke van Hartevelt verwoord. Peter vraagt op Bieb-to-bieb om een bredere discussie in de branche, omdat uit reacties op zijn blog door medewerkers uit de bibliotheek blijkt dat zij zich bedreigd voelen door de inzet van vrijwilligers, dat de waardering voor het vak onvoldoende is, laat staan de waardering voor vrijwilligers. En dat beleidsmakers en bibliotheken een speelbal zijn geworden van de liberale politiek.
Een van de grootste tegenstanders van vrijwilligers in de bibliotheken heeft overigens vorige week afscheid genomen als directeur: Jouke Bethlehem. Hopelijk laat hij nog wel zijn visie de komende tijd horen.
Kortom, de discussie over wat voor mensen in de bibliotheek gaan werken, blijft nog lang bestaan. Ook in Engeland.
Over the last decade, around 500 UK libraries have been handed over to ordinary people to run for free. This option is seen as a good alternative to closures – but how do the volunteers feel?
Wist je trouwens dat elke man beneden de 50 jaar in de bibliotheeksector als een jonge god wordt gezien?
2. Moordlustig
Een moordlustige bibliothecaris... Niet zo zeer fictie. De koning Ashurbanipal stichtte een bibliotheek in zijn rijk, omdat hij de pen net zo machtig vond als zijn zwaard.
A new major exhibition opening in November 2018 is about one of history’s greatest forgotten kings – Ashurbanipal. Never heard of him? Don’t worry, you aren’t alone! Here is a quick guide to this powerful and fascinating ancient ruler.
3. Weg
De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) houdt bijna op te bestaan. Wat een armoede!
Bibliotheekblad biedt wat meer duiding. De minister reageert overigens op de open brief van de VVBAD.
Vanaf 1 januari 2019 wordt de VVBAD niet langer gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De beslissing past in een aangehouden afbouw van het Vlaamse bibliotheekbeleid.
4. Innovatie
Eerder meldden NBD Biblion en Alignment House dat ze samen zouden werken om innovatie te versnellen (lees vermarkten).
Inmiddels is de liefde over tussen beide partijen op dit gebied.
NBD Biblion en The Alignment House hebben in goed onderling overleg besloten de gezamenlijke activiteiten gericht op innovatieve programma’s voor de bibliotheekbranche te beëindigen. De meeste programma’s die inmiddels zijn ontwikkeld zullen door een van beide partijen worden voortgezet.
Lees ook de uitgebreide reactie van Hans van Duijnhoven die onder het artikel staat. Hans verwoordt het heel goed waar tegenwoordig bibliotheken mee te maken hebben.
Trouwens, NBD heeft hun jaarverslag gepubliceerd.
5. THUG
Een van de belangrijkste boeken van de afgelopen tijd is verfilmd en komt binnenkort uit. Als je het droog houdt bij de trailer, dan ben je van staal.
Het boek wordt trouwens 'gechallenged' in Amerika door politieagenten, die er verheerlijking van geweld tegen politie in zien.
Police officers in Charleston County, South Carolina have challenged books on a suggested summer reading list for incoming freshmen.
6. Ontwikkeling
Heb je medewerkers, dan is het ook belangrijk om deze te houden. Wat doe je als HR of directie om bibliotheekmedewerkers verder te ontwikkelen? Hoe gebruik je de functioneringsgesprekken binnen de bibliotheek goed?
Recently the concept of ‘managing by abdication’ was raised in a discussion regarding Library Managers avoiding that ‘behaviour conversation’. The common solution being offered instead of having this…
7. Onrust
In Amsterdam is er onrust ontstaan onder de medewerkers van de Bibliotheek UvA/HvA.
Medewerkers zagen die ‘organisatieaanpassing’, die het College van Bestuur van de UvA op voorspraak van bibliotheekdirecteur Maria Heijne voor ogen heeft, als een ‘reorganisatie’. De universiteit spreekt dus over een organisatieaanpassing en ziet het als het in elkaar schuiven dan wel opsplitsen van taken en functies.
8. School
De bibliotheek in Den Helder kan de mooiste bibliotheek van de wereld worden genoemd. Als ze winnen!
Dit is een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheken worden bekroond. In totaal hebben 35 bibliotheken uit 19 landen van over de hele wereld zich aangemeld. Er gelden strakke criteria: de deelnemende bibliotheken moeten tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017 zijn opgeleverd. Het gaat om bibliotheken die nieuw zijn gebouwd óf zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.
9. Michelle
Zoals al vorige keer gemeld was Michelle Obama bij het bibliotheekcongres ALAAC18 om te geïnterviewd te worden. Een terugblik op haar bezoek en daaronder een sfeerfilm over het congres zelf.
Michelle Obama Talks Books, Values, and Doing Pushups with Bishop Tutu at ALA18 — lj.libraryjournal.com
Obama, relaxed and upbeat, began her conversation with Hayden with a description of her lifelong relationship with reading and libraries—the library card she received at age four was her “first big-girl thing,” and she worked her way through her library’s children’s section and upstairs to the adult books, eventually moving on to using library resources as a college student.
10. Dichterbij
Het is altijd fijn als een organisatie innovaties van bibliotheken bij elkaar sprokkelt en publiceert. Probiblio heeft dit gedaan en daar mogen ze trots op zijn.
Mark Deckers: De bibliotheek dichterbij : mooie en praktische voorbeelden voor bibliotheekwerk — www.markdeckers.net
Collega-POI Probiblio bracht onlangs een mooi boekwerkje uit over creatieve bibliotheekvormen. Een boekwerkje waarvan ik vind dat het veel breder verspreid mag worden en dat het wel een landelijke uitgave mag zijn. Vandaar maar eens een mooie attendering.
Je kunt het boekje als PDF downloaden.
11. Artikelen
In Zweden zijn er geen contracten afgesloten tussen de academische bibliotheken en Elsevier. Dus houden de bibliotheken heel veel geld over.
Dit geld gaan ze besteden aan het publiceren in volledig open access. Mooi!
The money that Stockholm University saves at the cancelled agreement with large science publisher Elsevier will be used to publish research in full Open Access journals.
12. Marketing
Ik moet eigenlijk nog ooit een blogpost schrijven over waarom de communicatie-afdelingen van bibliotheken onterecht marketingafdelingen worden genoemd.
Dat terzijde, hoe staat het met marketing in Amerikaanse bibliotheken? OCLC heeft een rapport uitgebracht.
To learn more about how public libraries communicate, OCLC conducted a survey among US public libraries that asked general questions about engagement efforts. Questions covered marketing concerns and barriers, communication channels, how they use email marketing, and much more.
13. Vermoord
Hoe breng je de bibliotheek om zeep? Heel gemakkelijk! In zeven stappen.
Sometimes putting things in reverse is a good way to make clear what is important and what needs to be done
14. Barcode
Op deze manier kun je ook omgaan met erfgoed in de bibliotheek.
15. Internet
Er zijn genoeg mensen die wel internet willen hebben of het nodig hebben. Je kunt dan naar de bibliotheek, maar deze bibliotheek brengt internet naar huis. Je kunt hier internettoegang lenen.
Fort Worth Library in mobile Hotspot lending pilot program | Fort Worth Star-Telegram — www.star-telegram.com
Soon, Fort Worth Library patrons can check out a mobile Hotspot device to get free, unlimited Internet access in their homes. The program moves Fort Worth on to a growing list of cities offering access that is checked out just as a book.
16. Professional
Wil je in Amerika een bibliothecaris worden, dan moet je een universitaire opleiding afgerond hebben. Niet mis.
Maar daar moet ook waardering tegenover staan. De waardering daalt met rasse schreden in Amerika. Ook in Nederland wordt het vak bibliothecaris uitgehold, zie daarvoor de eerdere items.
“Devaluing” the MLS vs. respect for all library workers | Information Wants To Be Free — meredith.wolfwater.com
Those of us who work in libraries are all professionals. We may work in different roles, but we all deserve equal dignity, respect, and a valued voice in our workplaces. We will strengthen our libraries by making sure that everyone working in libraries is valued and that doesn’t require “devaluing” the MLS.
Waardering gaat ook vaak om geld...
Ik kende al wel een ander lijstje. Dat kijkt in Noord-Holland naar hoeveel subsidie per inwoner een gemeente over heeft voor het bibliotheekwerk. Daar stond Langedijk op de vierde en derde plek van onder.
17. Leesplein
Nieuwe inhoud wordt er niet meer toegevoegd aan Leesplein. Nu is het echt het einde van een tijdperk. De KB zegt dat (een gedeelte van) de redactie mee gaat naar Jeugdbibliotheek.nl, maar er is maar weinig over bekend gemaakt. Een redactielid gaat sowieso niet mee.
Verder snap ik nog steeds niet dat de professionele inhoud niet over is gegaan naar het andere prachtige platform Literatuurplein.
Eerder dit jaar heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten om Leesplein op te heffen. Morgen is het zover, er zal geen content meer worden toegevoegd aan de website.
En nog steeds zijn mensen niet blij met deze beslissing. En terecht.
En er zijn al geïnteresseerde blogs in de kunnen van de redactieleden. En ook dat is terecht!
18. E-books
De Vakantiebieb is er weer! Maar wist je wel aan wat voor voorwaarden je allemaal moet voldoen, welke gegevens de KB van je gebruikt.
En wist je dat je als bibliothecaris niet eens beroepsmatig gebruik mag maken van de Vakantiebieb? Deze informatie vind je alleen in de app zelf. Ik kon het niet zo snel online vinden.
Trouwens, wat een service van Bibliotheken Huizen Laren Blaricum om een zomerlijst voor de e-books te maken! Een goede door bibliothecarissen uitgezochte lijst, waarmee je echt iets kunt.
Doe je voordeel ermee!
Geen zand tussen de bladzijden, en niet bijbetalen op Schiphol omdat je rolkoffer te zwaar blijkt. Maar uit 20.000 titels kiezen is zo eenvoudig nog niet.
Tot volgende week!
Elke week is de Bieb Letter goed vol. En meestal is het een kwestie van "kill your darlings". Ook deze keer had ik nog veel meer artikelen willen delen!
Groet,Patrick