- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #78
De Bieb Letter #78
Welkom!
Een nieuwe Bieb Letter, die eigenlijk te overvol is.
Snel beginnen met lezen en delen dan maar!
1. Werk
BibliotheekWerk heeft een nieuw rapport gepubliceerd en geeft zelf aan hoe directies denken te kunnen komen aan nieuwe (jonge) medewerkers:
Werven jonge medewerkers
Om de verwachte vervangingsvraag op te vangen, is het belangrijk jonge medewerkers te werven en te behouden. Een deel van de werkgevers verwacht dit via stages te kunnen doen. Advies van de onderzoekers is voldoende stageplekken te creëren en voor begeleiding te zorgen. Het huidige aantal stageplekken is onbekend.
Dit is raar. Want jonge mensen moeten ook hun vaste lasten betalen, ze hebben andere kosten en moeten een gewoon inkomen hebben. Zo gaan we nog steeds verder de arbeidsmarkt van de bibliotheeksector verarmen, samen met de inzet van vrijwilligers. Daarnaast krijg je alleen maar stagiairs die het zich kunnen veroorloven om echt stage te lopen. Dus je mist een grote groep welwillende, maar niet welkunnende mensen.
Er blijkt meer behoefte te zijn aan leesconsulenten, mediacoaches, projectmedewerkers/-leiders en communicatiemedewerkers, terwijl er (volgens de directeuren) minder behoefte aan bibliotheekmedewerkers en klantenservicemedewerkers is.
Volgens mij is er een algehele mismatch gaande tussen wat directies willen en wat er echt nodig is.
De nieuwste arbeidsmarktanalyse van BibliotheekWerk is nu beschikbaar.
Lees het stuk kritisch en stel kritische vragen. Overigens staan er interessante cijfers in het rapport, waarmee je goede (eigen) conclusies kunt trekken.
En (her)lees anders ook nog even wat ik vorige week berichtte over werk in de bibliotheek in Bieb Letter #77.
En tenslotte: print het rapport uit en deel het uit in de vestigingen bij je collega's.
2. Leesplein
De KB heeft een update geplaatst over het stopzetten van Leesplein.
2 juli 2018 - Leesplein.nl presenteert sinds 1999 een breed palet aan informatie over kinder- en jongerenboeken. Helaas heeft de KB moeten besluiten om per 1 juli te stoppen met Leesplein, vanwege problemen op technisch en auteursrechtelijk gebied. Daarnaast voert de KB een strenger privacybeleid vanwege de AVG, en verkiest daarom een site in eigen beheer boven een extern gehoste site. De content blijft tot 1 oktober zichtbaar.
Daar wordt het volgende gezegd:
Een betrokken en deskundige redactie heeft bijna twintig jaar de invulling verzorgd van Leesplein. Met het uit de lucht halen van Leesplein komt helaas ook aan het werk van deze redactie een einde. De KB is de redactie dankbaar voor de jarenlange inzet.
Echter gaf de KB eerder aan dat de redactie door zou gaan.
Dus wie neemt deze deskundige redactie over?
3. Banksy
In Bristol dreigen bibliotheken te gaan sluiten. De kunstenaar Banksy zou geld willen doneren om de bibliotheken te redden.
One of the world’s most prominent artists has offered to help support Bristol’s library service.
Anonymous graffiti star Banksy has volunteered to lend a hand in keeping Bristol’s 27 libraries open, Bristol Mayor Marvin Rees has revealed.
4. Studenten
De OBA zet de kennis van studenten in om nieuwe dienstverlening te ontwikkelen. Mooi!
Hoe vind ik dat ene boek waarvan ik de titel niet meer weet, maar wel ongeveer waar het over gaat? Hoe vind ik de weg in de eindeloze hoeveelheid foto’s van het digitale stadsarchief? Twee studententeams van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden voor de OBA online toepassingen die bezoekers kunnen helpen bij hun zoekacties.
5. Litsy
Je kunt diverse social media gebruiken om te delen wat je leest. Instagram, Facebook, maar ook Pinterest. Nu is er nog een nieuwe app gelanceerd, Litsy, speciaal voor boekenliefhebbers.
I have a massive list of books on my “to read” list, but somehow whenever I head to the library or bookstore I manage to pick up something else instead.
6. Vertrouwen
Bibliothecarissen vinden zichzelf betrouwbaar voor hun doelgroep. "We zijn te vertrouwen, want we zijn bibliothecarissen!"
Nou zo erg is het helemaal niet. Het is nog erger.
Bibliothecaris Thomas Peach wijdde een hele draad er aan dat bibliothecarissen eigenlijk helemaal niet te vertrouwen zijn. Hieronder de meest interessante tweets.
Het lijkt alsof we allemaal te vertrouwen zijn, maar bepaalde doelgroepen denken daar heel anders over.
Bibliotheken nemen zelfs bepaalde dingen schaamteloos over.
Catalogiseren (let ook op de nationale bibliotheekcatalogus) is een vak dat je zo moet uitvoeren dat iedereen zich er in kan vinden.
In dit kader is ook deze blogpost van Rosie Hare een aanrader om te lezen.
I've been reflecting recently on my role as a 'librarian' or 'information professional' or whatever you want to call it. I was fortunate enough to attend UX Libs in Sheffield earlier this month and also attended a CILIP Leaders Network event at Newcastle City Library this week, where I listened to some presentations that really…
Kortom, er is nog genoeg werk te doen om voor elke doelgroep betrouwbaar te zijn. En wat te denken van de ongeschoolde mensen die inburgeraars helpen?
7. Museum
Voordat je het weet staat de bibliothecaris in het museum.
De bibliothecaris, bewaarde de boeken in een bibliotheek en verleende informatie over de beschikbare werken. In het verleden combineerden grote geleerden hun werk vaak met de taak van bibliothecaris. Sinds de intrede van de nieuwe media, ebooks, robots en slimme bibliotheken, werd deze menselijke activiteit gaandeweg overbodig. Vandaag zijn bibliothecarissen veeleer persoonlijke assistenten, die je boeken adviseren op basis van jouw persoonlijke voorkeuren of interesses.
8. Wat
Wat doet een bibliotheek nu eigenlijk? En wat doen bibliothecarissen? Er zijn veel misvattingen hierover en Dawn Finch legt goed uit wat een bibliotheek nu echt doet.
We all know the answer to this question, right? Sadly, it seems not. Even the briefest scan through recent articles in mainstream media shows that there is definitely a skewed understanding of what a PUBLIC library actually is.
In deze context is ook deze blogpost van belang om te lezen.
... we can only be persuasive as a profession by being credible, and to be credible we need to be truthful. That is why a more balanced narrative is needed; to the public, to the profession, and most of all to those in power.
9. Prutsen
In Heerhugowaard is een Prutshub gerealiseerd door de bibliotheek. En wat een goede benaming! Je mag er gewoon fouten maken, aanklooien, proberen. In een makerspace, fablab lijkt het erop dat je geen fouten mag maken.
‘Effe lekker prutsen’, dat zegt onze leidinggevende Jan altijd. Dat is zijn manier om ons aan te sporen om nieuwe dingen uit te proberen en ontdekkingen te doen. Sinds kort is in locatie Heerhugowaard een ruimte opnieuw ingericht om dienst te doen als werk-, uitprobeer- en ontdekplek op het gebied van digitale geletterdheid en maakcultuur. Deze kreeg de werktitel Prutshub mee naar de befaamde uitspraak van Jan. Maar de naam bevalt zo goed dat besloten is deze werktitel definitief te maken.
10. Vakantie
Inmiddels is de Vakantiebieb weer open en de KB bericht blij dat er heel veel downloads zijn geweest. Maar hoeveel is er gelezen?
4 juli 2018 - Na een hele week trending te zijn geweest in de stores is de VakantieBieb op 1 juli voor de zesde keer opengegaan. Het populairste e-book bij volwassenen is op dit moment Het paradijs van Suzanne Vermeer. Bij de jeugd is Juf, ik ken een mop! van Jolanda Horsten het meest gedownloade e-book.
11. Frame
Soms doe je ook maar dingen in het wilde weg en zou je wat meer houvast willen hebben voor je werkzaamheden. Voor schoolbibliothecarissen is er een vernieuwd framework gemaakt voor hun werkzaamheden.
Doe je voordeel ermee!
Future Ready Librarians Update Framework; ISTE Creates Crosswalk | School Library Journal — www.slj.com
Future Ready Librarians (FRL) released a new framework at the group’s Leadership Summit at the International Society for Technology in Education (ISTE) Annual Conference in Chicago. Replacing the two-year-old original version, the new framework changes the center of the circle from “Personalized Student Learning” to “Learner Centered,” a move meant to put the focus on all learners.
12. Beste
De Jeugdbibliothecaris van het Jaar was te gast in het radioprogramma De Taalstaat en vertelde waarom bibliothecarissen belangrijk zijn voor de jeugd.
De Jeugdbibliothecaris van het Jaar: Cobi Oosterveld - De Taalstaat - NPO Radio 1 — www.nporadio1.nl
Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? Wie wordt de beste leraar Nederlands van 2018 en welke Nederlandstalige plaat is zo mooi dat hij gedraaid moet worden? U hoort het in de Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat.
13. Vakantiebaan
Je hebt vrijwilligers en je hebt banen. Maar deze bibliotheek maakt er een hybride vrijwilligersvakantiebaan van. Kan dit? Mag dit?
14. Shops
Nieuwe, jonge bibliothecarissen in het veld bekijken alles met nieuwe ogen. Is logisch, maar zou een bibliotheekshop werken?
Toekomstige biebshop?! | JBN: 35-minners v/d Bibliotheek-sectorToekomstige biebshop?! – JBN: 35-minners v/d Bibliotheek-sector — jbnnl.wordpress.com
Gluren bij de buren. Dat doen we in bibliotheekland maar al te graag. Bij bibliotheekcollega’s in binnen- en buitenland en ook uitstapjes buiten de branche zijn ons niet vreemd. Ook ik krijg geregeld inspiratie op locatie. Bijvoorbeeld tijdens mijn trip naar New York eerder dit jaar.
In New York hebben ze ook een ander soort bibliotheekshop. Veel interessanter! Alleen wel verborgen achter een inlog.
15. Twietmiet
Eens in de zoveel tijd komt er een aantal (twitterende) bibliothecarissen bij elkaar om de lokale bibliotheek te bezoeken, te eten, drinken en nog meer. Afgelopen weekend vond dit plaats in Nijmegen onder de naam #twietmiet024.
Moet er vaker gedaan worden!
Met een groepje bevriende - en twitterende - collega's uit Nederland op bezoek bij een van hen. Rondleiding door de bibliotheek, lunch, korte rondwandeling door de stad en het hoogtepunt is natuurlijk de lokale horeca-test.
16. Landelijk
Je hebt de landelijke collectie van de PLUSbibliotheken, maar de toegang ertoe is niet altijd handig. Daarom is er een nieuw beleidskader vastgesteld. Hoe nu verder.
4 juli 2018 - PLUSbibliotheken, de CDR, SPN en de KB| Nationale bibliotheek (KB) hebben overeenstemming bereikt over een nieuw beleidskader voor de PLUSfunctie. Het nieuwe kader is opgesteld naar aanleiding van een aantal afspraken in het Gezamenlijk Collectieplan en heeft betrekking op collecties met een landelijke functie.
Toevallig kwam er ook nog een blogpost van bibliothecaris Bert breed openbaar. Hij klapt de spijker op de kop wat er mis is met de landelijke collectie.
Doordat iedereen de collecties verkleint en actueler maakt, verdwijnen er onherroepelijk titels tussen de wal en het schip. En weg is dan ook echt weg.
Het is net als bij een wielerwedstrijd, waarbij een kopgroep is weggereden. In het peloton denkt iedere wielrenner: De anderen moeten het gat maar dichtrijden. Het resultaat is dat het peloton als geheel de boot mist.
17. Suriname
Voor het weekend bleek dat er in de OBA een racistisch boek over Suriname op de planken staat. Oordeel zelf op Facebook dat dit boek gewoon niet kan.
Na de melding pakte OBA het keurig op op Twitter (1 en 2) en kwam maandag met een antwoord.
Bibliothecaris Patrick Vanhoucke vatte alles nog even samen.
In de (Nederlandse) pers was er het afgelopen weekeinde commotie rond het kinderboek Suriname, here we come van jeugdauteur Sanne de Bakker.
Het boek dateer…
De white savior (Wiki) van de bibliotheeksector wist trouwens even niet hoe ze hiermee om moest gaan.
Nog even een tip voor alle andere bibliotheken: Haal het boek uit je collectie.
Tot volgende week!
Oh, oh, wat een volle Bieb Letter en ik had er nog zo veel meer in willen zetten.
Misschien dat er binnenkort een extra lange Bieb Letter komt voor de vakantie. Genoeg leesvoer!
Groet,Patrick
P.S. Er zijn bibliotheken waar giftige boeken te vinden zijn. Brrr...