De Bieb Letter #84

Welkom!

De zomer houdt de bibliotheken wel bezig. Bibliotheken gaan gewoon door met werken.

Veel inspiratie en nieuws deze week.

1. Anti

Tijdje geleden werd het boek "Suriname, here we come" opgemerkt als een racistisch boek. En er werd heel goed op gereageerd in de bibliotheeksector dat zo'n boek niet kan.

Presentator Janine Abbring kwam een boek tegen dat vaccinaties ter discussie stelt. En de winkel heeft het boek verwijderd. Heel goed.

Dus ik ben even gaan zoeken in de bibliotheekcatalogi en daar bleek toen dus dat het boek in de KB (ter inzage) en in de OB van Eindhoven te vinden is. Overigens blijken er ook nog meer boeken en e-books te leen te zijn van dezelfde discutabele auteur(s).

En daar heb ik moeite mee. Want je bent er als OB voor de gemeenschap. Voor de veiligheid. Je plaatst geen boeken in de bibliotheek, waarmee mensen een bom kunnen maken. Of waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken.

Op de vraag of het e-book verwijderd kon worden, bleef het akelig stil.

Op Twitter was een goede discussie over of je nu wel of niet deze boeken in de collectie moet hebben. Aad van Tongeren merkte op dat de minister binnenkort kamervragen gaat beantwoorden.

Overigens verwoordt deze blogger mijn standpunt goed.

I was furious after a recent meeting at work. We actually had a librarian tell us that supervisors thought that, if you have an immunization program at your library, you need to include an anti-vax specialist to “tell the other side.”

2. Collectief

Producenten van bibliotheeksystemen kunnen zich inschrijven voor het Collectief Landelijk Bibliotheeksysteem in Nederland. Interessante documentatie.

Het doel van deze marktconsultatie is een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden om invulling aan dit CLB te geven middels een in de markt aanwezige applicatie of dienst.

3. Jaar

Overigens stopt de KB met de doorontwikkeling van OCLC's Worldshare binnen hun organisatie. En Wim Keizer stelt nog meer vragen bij het jaarverslag van de KB.

In jaarverslagen staat meestal ‘oud nieuws’, waardoor ze vaak ongelezen op een stapel belanden (als ze tenminste nog op papier worden toegezonden, want steeds vaker verschijnen ze alleen maar digitaal, wat de kans om gelezen te worden nog veel kleiner maakt).

4. Open

Open Access binnen Amsterdam kent verschillen. Twee bibliothecarissen legden het beleid van de UvA en HvA naast elkaar.

Zowel de HvA als de UvA werken ernaartoe om hun onderzoekers meer open access. Dat betekent dat je wetenschappelijk onderzoek digitaal en gratis kunt inzien, maar ook dat je de resultaten van eerder verricht onderzoek mag hergebruiken.

5. Aalst

Een tijdje geleden kwam de bibliotheek van Aalst ter sprake in de Bieb Letter. Hans van Duijnhoven is in de bibliotheek geweest en schreef er een blogpost over. Maar niet alleen over Aalst maar ook veel dieper over de betekenis van bibliotheken in de samenleving.

Ik heb sterk de indruk dat de Aalster bibliotheek het in zich heeft te verworden tot een bewaarplaats van ... boeken. Daar is niets mis mee. Prima, een mooi signaal richting allen die heilig geloven dat alles binnenkort digitaal zal zijn. Maar een bibliotheek moet meer zijn. Het moet er bruisen van de activiteiten. Opdat mensen hier samenkomen om met elkaar en bibliothecarissen nieuwe dingen te leren. Te ervaren. Plekken waar nieuwe dingen tot stand komen.

6. Lab

In bibliotheken heb je verschillende labs. In openbare bibliotheken (Fablab, Makerslab, etc.), maar ook academische bibliotheken hebben een lab. Christian Lauersen vertelt wat in Denemarken een lab betekent voor een academische bibliotheek.

Conceptually, a lab is a place that differs from the living room – it is a place where you go to experiment, to try out new combinations and to “invent” new products and processes.

Overigens kun je zelf ook naar Kopenhagen in december met Probiblio.

Dit jaar staat in het teken van ‘een frisse doorstart’ van het Makkelijk Lezen Plein en daarom organiseert ProBiblio van donderdag 6 tot en met zondag 9 december 2018 een MLP studiereis naar Kopenhagen. Vier dagen lang gaan we op bezoek bij opvallende initiatieven en projecten in de Deense aanpak om kinderen met een leesprobleem meer leesplezier te bezorgen.

7. Window

In Amerika heeft een uitgever een windowtime gezet op nieuwe e-books. En de bibliotheken zijn hiervan geschrokken.

Why Tor’s decision to embargo new e-book releases in libraries is a wake-up call for librarians.

8. Lang

Openbare bibliotheken zetten zich in op leven lang leren. Beginnend bij Boekstart tot na het pensioen. Echter, zoals ik wel vaker betoog, heeft dit allemaal met sociale status te maken. En nu blijkt dat alleen hoger opgeleiden leven lang leren. En niet de 'lager' (lees: praktisch) opgeleide mensen.

Willen we tot aan ons AOW productief blijven werken, dan moeten we een leven lang leren, vindt het kabinet. Maar dat blijft bij mooie woorden: hoogopgeleiden zorgen voor zichzelf, de rest moet het maar uitzoeken en de kloof wordt groter.

9. Google

Er wordt weleens gezegd dat Google de bibliotheken heeft veranderd. Dat klopt, maar niet op de manier waar je aan zou denken.

I’ve never identified as a tried and true Reference Librarian, but I have worked Reference for years. When you are a Teen/YA Librarian, every system seems to put you some place different.

10. Serie

Een blogserie over bibliotheken. Altijd interessant.

Bibliotheken führen uns durch analoge und digitale Informationsfluten, können Plattform für Austausch, Raum für Begegnungen oder sozialer Anker in der Stadt sein. Mit der Serie „Zukunft Bibliotheken“ beleuchten wir Herausforderungen, Trends und Erfolgsbeispiele rund um die Zukunft der Bibliothek.

Overigens kun je met een account van het Goethe-Institut Duitse e-books lenen. Daarover in de toekomst meer.

11. Street-art

Even gluren bij street-art over boeken.

The most exceptional examples of street art and murals about books, libraries and reading, spotted in different places from all over the world.

12. Vakantie

Hoe krijg je kinderen tijdens de vakantie aan het lezen, behalve dan via de Vakantiebieb-app.

Top 10 Tips for Getting Kids Reading this Summer.

13. Afbraak

Hoe breek je een bibliotheek af?

The staff strength of the library has also been cut down to only four people. About 10 staff used to man the facility. Presently, there are only a few seats for library staff and none for visitors. The Chief Librarian, Elizabeth Ibrahim said the library used to have fifty seats.

14. Streaming

Streaming is niet alleen voor entertainment. Bibliotheken kunnen het goed inzetten voor het dichten van de digitale kloof.

"This is just one of the parts that we're working on to make sure our community is able to participate fully in society."

15. Data

De KB bewaart, deelt en beschermt. Mooi! Met dank aan Frank Huysmans.

Tot volgende week!

Voor mij is het vanaf volgende week vakantie. Of er dan een Bieb Letter komt is de vraag.

Dus ik houd je nog even in spanning.

Groet,

Patrick

P.S. Heb je nog een elevator pitch voor je bibliotheek nodig?