De Bieb Letter #88

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter!

Veel leesplezier!

1. Online

De digitale bibliotheek groeit nog steeds. Ik had vorige week gezegd dat Wim Keizer de vraag stelde of er niet teveel geld naar toe gaat. Inmiddels heb ik de bron gevonden.

De vraag blijft: is er niet te veel geld onttrokken aan het gemeentefonds, nu er geen sprake is van grootschalige substitutie van fysieke boeken door e-books, zoals nog wel verwacht werd toen OCW en VNG de afspraken over de uitname maakten.

Ik ga later nog een keer in op cijfers rond e-content.

Nu blijkt dat de minister nog meer geld uittrekt, zodat boeken eerder beschikbaar zijn. En de opbrengsten gaan nu eerlijker en blijkbaar vond OCW het oude model niet eerlijk.

Met ingang van 1 januari 2019 zullen Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar, beschikbaar zijn voor bibliotheekleden. Ook zullen er meer e-books voor de jeugd beschikbaar komen. Dit is het resultaat van het ‘convenant e-lending’ dat vandaag door zeven partijen uit de boekenbranche werd afgesloten.

Op zich is het een mooi streven, maar mensen (jeugd) lezen echt nog liever van papier.

10- tot 18-jarigen geven voor het lezen van lange teksten en boeken de voorkeur aan het papier boven het scherm. Hetzelfde geldt voor het maken van aantekeningen, dat ze blijkbaar liever met de hand doen. Voor het opzoeken van informatie en het leren van woordjes prefereren kinderen en jongeren de digitale media (Monitor Jeugd en Media, 2017).

2. Connect

Bibliotheken zijn bakens in de samenleving. Nieuwkomers in Nederland vinden de weg ook naar de bibliotheken. Heel goed!

In Zuidwest Friesland zorgen speciale activiteiten ervoor dat de nieuwkomers kennismaken met de Friese inwoners. Mooi om te zien!

Het doel van Súdwest Connect is om inwoners uit de gemeente en nieuwkomers met elkaar te verbinden. De nieuwkomers die op dit moment in de gemeente wonen zijn statushouders die druk bezig zijn met hun inburgeringstraject. Tijdens de Connect evenementen krijgen zij de kans om in gesprek te gaan met lokale inwoners en andersom.

In diverse bibliotheken vindt ook het concept Zing Nederlands Met Me plaats, maar ik heb het idee dat het het doel soms voorbij schiet.

3. Aftermovie

Om nog even de sfeer van het Biebplaza te proeven, kun je nog de aftermovie checken.

Nalezen kan ook.

Kom binnen en wees welkom! Ey, fakka g? Doe effe normaal…

4. Iedereen

De bibliotheek is er voor iedereen. In Vlaanderen hebben ze er een mooi artikel over geschreven bij de VRT.

Een bib in je gemeente, dat is een basisrecht, ook na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat vinden ruim 56.000 burgers en 224 steden en gemeenten.

5. Merk

De Bibliotheek wordt als sterk boekenmerk gezien door mensen. De commercie spat er vanaf. Bij diverse marketingafdelingen zal de champagne wel ontkurkt zijn.

Opvallende stijger in het merkenonderzoek is de Bibliotheek. Na een succesvolle samenvoeging van alle openbare bibliotheken onder één naam blijkt de reputatie van de organisatie flink te groeien.

6. Trends

In Amerika kunnen bibliotheken subsidies aanvragen bij het Institute of Museum and Library Services (IMLS). Deze organisatie heeft uit alle subsidieaanvragen gedistilleerd waar bibliotheken hun focus op leggen.

Interessante materie.

Every five years, all U.S. states and territories create plans for how they will use Institute of Museum and Library Services’ library grant funding. Taken as a whole, these plans provide insight into the priorities of the larger library ecosystem. IMLS’s recent analysis of the 56 plans revealed that most state libraries are focused on providing their communities with access to information, reaching underserved populations, and growing partnerships with other government agencies.

7. Koken

Bibliotheken kunnen mensen veel bijbrengen op het gebied van taal, opvoeding etc.

Maar ik vind al jaren dat bibliotheken ook veel kunnen doen op het gebied van voeding. Mensen leren gezond(er) te koken. Dit is een mooi voorbeeld hoe bibliotheken het kunnen inrichten.

Public libraries are using mobile kitchens to teach food literacy and deliver healthy snacks and meals to patrons in food deserts and populations in need.

8. Gezicht

Gezichtsherkenning in bibliotheken zou in de toekomst kunnen gebeuren in de Lage Landen. En het gebeurt al in Amerika. Maar er zitten echt heel veel haken en ogen aan. En zou je dat sowieso willen als bibliotheek? Denkvoer!

It would feel strange if a library started taking fingerprints of patrons who entered and exited just for the purpose of matching them against a state or federal database containing fingerprints of criminals.

9. School

We hebben natuurlijk de Bibliotheek op School. Maar dat is nog lang geen volwaardige schoolbibliotheek. Al willen veel mensen dat wel geloven.

Een volwaardige schoolbibliotheek met bibliothecaris (!) draagt bij aan het beter maken van de leerlingen. Interessant!

Research shows positive correlations between school library programs and student achievement.

In dat licht is het ook interessant om te lezen wat Leesmonitor er over schrijft.

Schoolbibliotheken die voldoende zijn bemensd lijken te zorgen voor extra winst. Een groter aantal bibliothecarissen en mediathecarissen gaat hand in hand met de leesvaardigheid van leerlingen. Dit geldt in het bijzonder als het personeel goed opgeleid en gecertificeerd is

10. Bibliotheekweek

In de UK is er deze week weer de jaarlijkse Libraries Week. En nog steeds vind ik het vreemd dat we dat niet in Nederland hebben.

Libraries Week sees community choirs, live gigs, late-night openings and wellbeing sessions bringing communities together to celebrate the nation's libraries

Verder is daar bekend geworden wat voor impact de bezuinigingen daar hebben gehad.

New research reveals that libraries that avoided closure after funding cuts have significantly reduced their public opening times

11. Openbaar

Deze week was er ook nog een interessante vraag van een bibliotheekdirecteur over e-books.

En er is meer interesse.

Een initieel antwoord was dat het antwoord maar achter de schermen gegeven moet worden.

Blijkbaar wordt er vanuit OCW het nieuwe convenant wel openbaar. Dat is goed!

Maar de vraag blijft waarom de contracten niet openbaar gemaakt kunnen worden. Het gaat om veel geld en het is betaald met belastinggeld. In de academische wereld worden dergelijke contracten nu wel openbaar gemaakt. Waarom dan niet in de openbare bibliotheekwereld?

Eerder dit jaar bereikte de Vereniging van Universiteiten een akkoord op hoofdlijnen met Springer Nature en Taylor & Francis. De afgelopen maanden zijn de details in het contract verder uitgewerkt. Beide uitgevers hebben nu ingestemd met het openbaar maken van hun contract.

Overigens is niet iedereen aan het juichen over het nieuwe convenant.

'Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book.' Ik gruwel van de formulering: ze krijgen zekerheid over de betaling. Dat riekt naar:…

12. Vrijwilligers

Vrijwilligers...

13. Drag

Afgelopen weekend was er in Nijmegen een voorleesactiviteit met drag queens. Tof!

14. Voordeel

Van lezen en schrijven worden kinderen mentaal gezonder. Nog een reden om lezen en schrijven te stimuleren.

Our survey of almost 50,000 UK children reveals that those who engage the most with reading and writing are three times more likely to have better mental wellbeing than their peers.

15. Geschiedenis

Frank Huysmans en Marjolein Oomes hebben een hoofdstuk (The People’s Palaces: Public Libraries in the Information Society) geschreven over de geschiedenis van de Nederlandse openbare bibliotheken in de afgelopen 25 jaar. Must-read.

Even op het plaatje klikken om de PDF te downloaden.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, klikken, scannen!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Wist je dat er in een Amsterdamse bibliotheek elke dag een kat naar binnen stapt?