De Bieb Letter #90

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter!

Veel leesplezier!

1. Puppy

Vorige week berichtte ik over puppy's in de bibliotheek van de UvA. Maar niet iedereen is hier van gecharmeerd. Maar ja, dat zijn ook de tijden van vandaag.

België, Duitsland, Engeland; overal wordt aandacht besteed aan de puppy room in UvA’s universiteitsbibliotheek. Is er wel gedacht aan het welzijn van de puppy’s en is dit niet een actie waar alleen de studenten beter van worden? We vroegen het aan experts.

De UvA geeft antwoord.

UPDATE: er is veel aandacht in de media over het initiatief van de Universiteitsbibliotheek, waarbij er vragen worden gesteld over het welzijn van de puppy's. Zie hieronder een toelichting.

2. OBA

Op de zevende verdieping van OBA Oosterdok was altijd een La Place. Dit is inmiddels een nieuw restaurant geworden met de toepasselijke naam Babel.

Maar snel eens een keer langs!

Na een verbouwing van ruim een jaar is de vernieuwde Openbare Bibiotheek Amsterdam (OBA) het Oosterdak af. JCAU, verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp van het iconische gebouw, ontwierp, nu 10 jaar later, ook de vernieuwde versie van het OBA Oosterdok.

3. Little

De oprichter van de Little Free Libraries is recent overleden.

Todd Bol reflects on the movement he sparked, and the seeds he planted in neighborhoods across America — and beyond.

4. Drag

Drag queens die voorlezen. Het komt steeds vaker voor. Recent ook in Nijmegen. Maar er zijn voor- en tegenstanders.

Public libraries are providing crucial resources for LGBTQ+ youth — including Drag Queen Storytime — but librarians are facing backlash.

The library has been accused of "brainwashing" kids.

5. Vlissingen

Dat het slecht ging met de bibliotheken in Zeeland was al lang bekend. Zo ook werd de bibliotheek van Vlissingen bijna ontmanteld en samengevoegd met de bibliotheek van Middelburg.

Hoe staat het met de bibliotheek in Vlissingen?

De bibliotheek in Vlissingen hoopt in de toekomst toch weer een beetje méér ruimte te krijgen, nadat de organisatie bijna driekwart van zijn budget moest inleveren. Oorzaak waren de keiharde bezuinigingen die Vlissingen moest uitvoeren als artikel 12-gemeente. Binnenkort maakt het Rijk bekend hoeveel ze meebetaalt aan de enorme schuld van de stad; nu nog zo'n 220 miljoen euro.

6. Principes

Deze principes zijn toch gewoon herkenbaar?

Maar wie was Donald Urquhart?

Donald Urquhart was one of the greatest innovators, practitioners, thinkers and personalities the library profession has ever had. His impact and reputation were world-wide. Yet he never really thought of himself as a librarian at all, and took no littledelight in goading the library profession throughout his life.

7. Ouder

Bibliothecarisschap kan een voorbeeld zijn voor het ouderschap.

As parents, we’re told that we’re our kids’ first teachers. It’s true, but to me, this conjures up the idea that we must stand over their shoulders with a red pen, telling them they exactly what to learn, and how. To better support their natural inquisitiveness, it can help to instead think of yourself as a librarian.

8. Datawall

De term paywall kent iedereen wel. Je moet betalen voordat je een bepaald artikel kunt lezen.

Maar er zijn nu ook uitgevers (voorbeeld 1, 2, en 3) die zich bezig houden met een datawall. Maar wat is een datawall?

A datawall demands the exchange of personal information (and thus enables data tracking, reporting, and maybe even aggregation with other datasets) for the otherwise free article - @lisalibrarian asks if scholarly publications w become datawalled.

Trap er niet in als bibliothecaris.

9. Incredible

Ach ja, laten we wel wezen. Bibliotheken zijn gewoon geweldig.

Sadaf Ahsan: Unlike so many industries that have been disrupted by technological advances, libraries across North America have shown an uncanny ability to adapt

10. Parool

Het Parool besteedde ook nog een artikel aan het vernieuwde pand van OBA Oosterdok.

De pijp van Mulisch en een kies van Reve lagen er al, in de bibliotheek op het Oosterdokseiland. Net als de ruim 25 kilometer aan boeken. Een verbouwi

Ik weet trouwens niet of dit artikel wel zo maar te lezen is...

11. Black

Verder heeft de OBA een mooie lijst samengesteld met Black Achievers, in het kader van Black Achievement Month. Op naar een inclusieve bibliotheek!

In het kader van de Black Achievement Month vind je in deze top 10 bekende en minder bekende black achievers, met boeiende levens om meer over te lezen.

Wist je trouwens dat The Black Archives in Amsterdam de Stimuleringsprijs AFK heeft gewonnen? Mooi!

Regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maandagavond 15 oktober bekendgemaakt vanuit de Rabozaal. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren, in en buiten de stad. Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani reikte de prijzen uit.

12. Populair

Bibliotheken zijn eigenlijk populairder dan voetbal. Is toch een mooie binnenkopper?

Most encouragingly in Scotland, visitor numbers continue to rise, cementing public library services as the most popular civic resource offered by local government. Since 2010, visits to Scotland’s public libraries – including online ones – have increased from 39.8 million to over 43 million, which is around a nine per cent increase and is more than SPFL football match attendance and cinema visits combined.

Tot volgende week!

Dit keer geen lange Bieb Letter, maar hopelijk wel een inspirerende!

Scan, lees, deel en leer!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Nog even gluren naar mooie street art over boeken, bibliotheken en lezen.