- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #92
De Bieb Letter #92
Welkom!
Alweer een mijlpaal! Ineens staat de teller van abonnees op ruim 400.
Ik verbaas me nog elke week hoeveel mensen de nieuwsbrief openen. En daarna nog eens op een link klikken. Fijn!
Nu snel weer tot de orde van de (dins)dag. Een gevarieerde inhoud voor openbare en onderwijs- en academische bibliotheken.
1. Ambassadeurs
Ambassadeurs inzetten werkt altijd. Aansprekende bekende mensen die zich inzetten voor de bibliotheken. In Amerika is Zoë Kravitz (dochter van) de meest recente ambassadeur voor bibliotheken.
Meer informatie over deze campagne vind je op de onderstaande website.
Zoë Kravitz supports libraries with new video Public Service Announcements (PSAs). In the PSAs, Zoë Kravitz shares the magic of libraries.
2. Groen
In de vorige Bieb Letter liet ik al een Amsterdamse UB zien, maar dat is nog een toekomstplaatje. Inmiddels is er al wel een studieplek heringericht in samenwerking met de UB, waarbij veel groen is gebruikt.
Er lopen nog net geen puppy’s rond in ‘De Verdieping’, de nieuwe studiezaal op de VU, maar huiselijk is het er wel. Vanaf vandaag kun je lui op de bank studeren in het groen in de pop-upstudiezaal.
3. Vacatures
Je kunt inspraak hebben/krijgen in de digitale dienstverlening van de openbare bibliotheken. Er zijn namelijk twee vacatures.
Vacature: KB Inkoopcommissie digitale content: Vereniging van Openbare Bibliotheken — www.debibliotheken.nl
Met het vertrek van één van haar leden is er een vacature ontstaan in de KB Inkoopcommissie.
Adviesgroep voordracht e-content zoekt nieuwe leden: Vereniging van Openbare Bibliotheken — www.debibliotheken.nl
De Adviesgroep voordracht e-content (Avec) selecteert de databestanden en e-books en doet voorstellen aan de Inkoopcommissie. Momenteel zijn wij op zoek naar drie nieuwe leden voor de Avec.
Overigens bij de eerste vacature is er wel een vreemde wens:
Daarnaast ben je:
Directeur van een bij de VOB aangesloten bibliotheekorganisatie.
Gezien de huidige samenstelling van de commissie ben je bij voorkeur niet ouder dan 40 jaar.
4. Convenant
Het convenant om auteurs betere verdiensten te geven is inmiddels openbaar gemaakt in de Staatscourant.
Het convenant e-lending waarin nadere afspraken staan over de vergoeding en beschikbaarheid van e-books via de Online Bibliotheek, is op 24 oktober gepubliceerd in de Staatscourant.
Waarbij onderstaand wel erg interessant is.
Overigens werd Francien van Bohemen door de IFLA geïnterviewd over deze deal.
IFLA -- Deal on eLending in the Netherlands: Interview with the Dutch Public Library Association — www.ifla.org
Following extensive discussions, libraries in the Netherlands have come to an agreement with publishers and others about eBook availability in the country.
Published in the Official Journal on 24 October, the Covenant (available in Dutch) promises to ensure that more books are available for e-Lending by libraries, within a shorter period of time.
The government press release suggests that the number of eBooks which libraries can lend could rise from 21 000 to 27 000, with libraries able to add them to their catalogues between six and twelve months after publication.
The deal is also good news for authors, who will be the main beneficiaries of the additional money made available – an additional €3M a year from 2021.
We interviewed Francien van Bohemen, Deputy Director of the Dutch Public Library Association, to find out more about the deal
5. Voorzitter
De nieuwe voorzitter voor de VOB wordt binnenkort voorgedragen.
Het bestuur van de VOB presenteert Michaël van Straalen als kandidaat voor het voorzitterschap van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.
6. Moeder
Auteurs kunnen ook fantastische ambassadeurs zijn voor bibliotheken. Lees en beluister de column van Rian Visser.
De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder. Iedereen, lid of geen lid, is welkom. Binnen is het warm en gezellig. Er liggen tijdschriften en kranten. Er is een voorleeshoek. Scholieren maken huiswerk. Moeder zorgt voor wifi, stopcontacten, stilte. Er is koffie en thee.
7. Copyright
De digitale bibliotheek kan wel een update gebruiken op het gebied van auteursrecht, vindt Vicky Breemen. Ze promoveert op dit onderwerp.
Auteursrecht voor digitale bibliotheek toe aan vernieuwing - Universiteit van Amsterdam — www.uva.nl
Breemen doet haar promotie-onderzoek zowel vanuit het perspectief van bibliotheek- en informatiewetenschappen, als van het auteursrecht. Ze maakte daarbij juridische analyses van het auteursrecht van de VS, EU, Duitsland en Nederland, getoetst aan de traditionele en zich ontwikkelende interpretatie van bibliotheekkenmerken als ‘institutionele organisatie’, ‘doel’ en ‘functies’.
8. Digitaal
Ik kwam deze week verschillende berichten tegen over digitaal lezen. Je moet goed kijken waarvoor je digitaal lezen in gaat zetten.
De verschillen in leesvaardigheid in groep 3 zijn vaak groot. Inzet van e-books kan helpen om te differentiëren zonder dat de werkdruk voor de leraar te veel toeneemt.
Digitale boeken bieden andere mogelijkheden dan gedrukte boeken. Lezers tikken en vegen op het scherm om zich door de tekst te bewegen, kunnen het lettertype en -grootte aanpassen, en leiden uit de dikte van de scrollbalk of de resterende leestijd af hoe ver ze zijn in de tekst. Ook kunnen ze naast het lezen andere activiteiten ontplooien op hun apparaat (‘taskswitchen’). Het blijkt dat dergelijke mogelijkheden leiden tot een minder goed begrip van de tekst dan van papier. Twee meta-analyses van respectievelijk 54 en zeventien studies vinden een effectgrootte van -0,21. Dit wijst op een ‘klein’ negatief effect op tekstbegrip, in het nadeel van het scherm. Het effect gaat op voor informatieve, maar niet voor verhalende teksten (Delgado et al., 2018; Kong, Sik Seo & Zhai, 2018).
9. Hip hop
Mooi om te zien hoe Hip Hop in je Bieb ingezet wordt.
Trouwens de initiator van Hip Hop in je Bieb, Karen Bertrams interviewde haar collega van de Lonkende Leestafel, Alek Dabrowski. En hij haar! Leuk!
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.
De basis voor een goed interview: overlappende interesses die een écht gesprek mogelijk maken. Geen betere setting om dit te bereiken dan een zonnig terras aan de rand van de Leidse Binnenstad. Om ons heen zitten stamgasten, die nauwelijks pottenkijkers bij zich in de buurt dulden. Maar barman Jimmy (met een enorme collectie hippe riemen) brengt met veel plezier Jupilers en bitterballen.
10. Verkopen
Wat moet je met je studieboeken als je klaar bent met het vak of de hele opleiding? Je kan ze schenken aan de bibliotheek of verkopen via allerlei kanalen.
In Amsterdam kun je via de UB studieboeken kopen en verkopen. Goed initiatief!
Koop en verkoop gebruikte studieboeken met andere UvA-studenten - UBA - Universiteit van Amsterdam — uba.uva.nl
Affiniteit is het sleutelwoord voor UvABooks.nl, een initiatief van UvA-studenten om gebruikte studieboeken online te kopen en te verkopen voor een schappelijke prijs. Het idee is dat UvA-studenten hun eigen online ruimte gebruiken, zonder tussenkomst van derden en dat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. De website en de app worden ondersteund door de Universiteitsbibliotheek.
11. Sint Maarten
Je kunt directeur worden van de openbare bibliotheek van Sint Maarten!
PJL is preparing an urgent temporary relocation as a result of hurricane Irma. During the temporary relocation, a new national knowledge and heritage center facility will be constructed which will accommodate the PJL and its partners the Sint Maarten National Heritage Foundation and Sint Maarten Archeological Center Foundation. This move to a new state-of-the-art facility will be carried out in parallel with the transition towards a totally new and improved concept, purpose, and performance of the PJL.
In order to guide and manage these developments and lead PJL into the future, the Philipsburg Jubilee Library Foundation is inviting qualified candidates to apply for the position of director of the PJL.
12. Boeken
Bibliotheken zijn er voor mensen en boeken zijn middelen. Bibliotheken innoveren volop. En daarnaast moet ook het boekenvak innoveren. Maar hoe ziet de commerciële boekenhandelaren de toekomst? Welke innovaties moeten er daar gebeuren?
In opdracht van KVB Boekwerk onderzocht Futureconsult hoe uitgevers en boekhandelaren denken over innovatie. Deze maand verschijnt in Boekblad een special, waarin een aantal experts hun licht laten schijnen over het onderzoek.
13. Uitgevers
In Europa richten steeds meer mensen zich tegen de grote uitgevers. Wetenschappers zijn niet blij.
A complaint was filed with the EU Competition Authority and was submitted by Dr. Jonathan Tennant, UK; and Prof. Dr. Björn Brembs, Germany. The document runs 22 pages (PDF) and begins: We are writing to you in the capacity of a group of researchers who benefit from the production of scholarly re...
En internetproviders niet.
Swedish ISP punishes Elsevier for forcing it to block Sci-Hub by also blocking Elsevier / Boing Boing — boingboing.net
The Swedish ISP Bahnhof has a strong historic commitment to free speech, so when the notoriously corrupt science publishing giant Elsevier (previously) sought to force the ISP to censor connections to the open access site Sci-Hub (previously), the ISP went to court to resist the order. Unfortunately for Swedes and for science, the Swedish Patent…
14. Blad
De nieuwste editie van American Libraries Magazine is weer online. Dit keer met de focus op het vinden van een bibliotheekbaan. En nog veel meer interessant nieuws.
Whether you’re starting your first library job, looking for ways to grow in the field, or gazing toward retirement, a little career advice can go a long way. In our November/December 2018 cover story, American Libraries explores the library-job search, from tips on networking and negotiating a salary to finding a welcoming workplace and more professional growth.
15. Dekoloniseren
Er zijn mensen die vinden dat je alles moet dekoloniseren. Ook in catalogi, thesauri etc. Maar hoe doe je dat? En wat houdt dekoloniseren in?
Things I Never Learned in Library School: Decolonizing Our Public Libraries — @TLT16 Teen Librarian Toolbox — www.teenlibrariantoolbox.com
So a lot of American librarianship assumes a white point of view. More specifically, most of librarianship assumes a white, cisgender, hetero-normative, Christo-centric point of view. Everything outside of this is considered “diverse”, or other. This is true of how books are catalogued in our library catalogs. This is true of how books are purchased, displayed, and used in things like storyimes and book clubs. The phrase decolonize your library is asking us to move away from the predominantly inferred point of view that librarianship operates from.
Overigens zijn dit wel zaken om in het achterhoofd te houden als er weer een nieuwe (HBO?-) opleiding komt voor bibliothecarisschap.
16. Instagrammable
Tegenwoordig moeten bibliotheken wel instagrammable zijn!
Sure, reading is fun. But reading in a spectacular environment is a whole new experience. Around the world, there are libraries – both old and new – that are as exciting as the books they house. From regal reading hubs in Europe to a colourful new spot in Sydney, click through to discover the world's most impressive libraries.
17. Reflectie
Een reflectieruimte in een bibliotheek is toch eigenlijk helemaal niet nodig? De bibliotheek is een reflectieruimte op zichzelf.
De bibliotheek is veelal een plek waar een gewijde stilte heerst. In de aanwezigheid van boeken gedragen mensen zich behoedzamer, terwijl er niet, of slechts op gedempte toon wordt gesproken. Onderzoek laat zien dat bibliotheken een gunstig effect hebben op leesgedrag en leerprestaties van scholieren en studenten.
Dat de bibliotheek een ideale plek is voor contemplatie en reflectie, hadden de oude Egyptenaren dus al door.
18. Cloud
Of is een bibliotheek een betonnen cloud?
19. Vibes
De Afrikaanse bibliotheekvereniging AfLIA is een blog gestart: The African Libraries Vibes. Ze zoeken gastbloggers. Interessant!
AfLIA wishes to introduce to all, – the African Library Vibes. This is an online space set up with the primary aim of providing an international forum where authors and readers within the LIS sector, especially in Africa, can converge, interact and share knowledge for the promotion and development of LIS in the continent and beyond.
20. Place
Nadat er werd geopperd om bibliotheken te vervangen door Amazon, is nu bekend geworden dat Apple ook wel de plek van third place over wil nemen.
In Zweden is hun plan in ieder geval afgeketst na protesten.
Plans for the company’s vast new ‘gathering place’ have been shelved after a backlash. But Apple is growing bolder in its designs on public space.
Tot volgende week!
Dit was hem weer voor deze week! Een goed gevulde Bieb Letter!
Tot volgende week!
Groet,
Patrick.
P.S. Wil je nog een keer griezelen in bibliotheken?