De Bieb Letter #96

Welkom!

Deze Bieb Letter is weer een editie vol informatie om over na te denken. O.a. diversiteit, taalachterstand, 56 jaar aan het werk en nog veel meer!

1. TIK

Waar we in Nederland ons vooral profileren voor de samenleving en meer de overheid helpen, gaan de Australische bibliotheken uit van hun eigen kracht.

In Australië profileren de bibliotheken zich in 2019 als betrouwbare kennispartners. Interessante benadering.

In 2019 we are celebrating the 10 ways that library and information services professionals support and promote truth, integrity and knowledge (TIK). Please see below the free downloadable poster '10 ways that library and information professionals promote truth integrity and knowledge'. You can hang it in your library, school or place of business and create conversation around

2. Angst

Je zou het misschien als bibliothecaris niet denken, maar er zijn mensen die bang zijn om gebruik van de bibliotheek te maken.

Om het concept en de context van bibliotheekangst te ontdekken en hoe je ermee om kunt gaan, heeft Anna J. Shelmerdine het artikel "Library Anxiety: Stories, Theories and Possible Solutions" hierover geschreven.

Trouwens, artikelen van JALIA zijn beschikbaar in Open Access. Dus, doe je voordeel ermee.

The Journal of the Australian Library and Information Association is the flagship journal of the Australian Library and Information Association (ALIA). It is a quarterly publication for information science researchers, information professionals, related disciplines and industries. The Journal aims to stimulate discussion and inform practice by showcasing original peer reviewed research articles and other scholarly papers about, or relevant to, the Australian and Southern Asia Pacific regions. Authors from the full range of information professions and areas of scholarship are invited to contribute their work to the Journal.

3. Taal

Zelf ben ik heel huiverig voor labels. Labels als laaggeletterd, MLP, etc. Dit artikel is een must-read voor alle taalcoördinatoren, lees- en mediaconsulenten, bibliothecarissen en ouders.

Kinderen van anderstalige ouders die volgens de school niet snel genoeg Nederlands leren, hebben meestal geen taalachterstand. “Het is volstrekt normaal om bepaalde woorden niet te kennen als je minder contact met een taal hebt”, legt logopedist en taalkundige Manuela Julien uit.

Maar ja, sommige mensen krijgen het label Taalheld en werken alleen voor Marco, Ank, Koos. Als je het artikel goed leest, dan klopt er helemaal niets van en heeft er alles mee te maken met het bovenstaande.

Nederland kent ook tal van helden. Onze machtige zeehelden bijvoorbeeld. Waar we ooit, ondanks onze calvinistische inborst, toch zo trots op waren dat ze straatnamen verdienden. Ze worden sinds kort kritisch tegen het licht gehouden. Het heldendom gaat ook bij hen niet over rozen.

4. HUB

Bij de VU wordt geëxperimenteerd met studieplekken. Deze experimenten zijn in samenwerking met de UB van de VU. Een speciale plek is de HUBB. De VU geeft wat meer duiding.

Eind oktober 2018 opende de VU de nieuwe, experimentele leeromgeving: 700 m2 met studie- en ontmoetingsplekken voor wie wil. Tot stand gekomen in co-creatie met andere diensten, onder meer het facilitair bedrijf, de bibliotheek én de studenten zelf. Harm Derks, manager Library Services bij de VU: ‘We hebben de ruimte niet gepromoot, maar het ging als een lopend vuurtje rond. Nu is het de meest populaire studieplek van de VU!

5. Insta

Ik had al eens eerder de Insta Novels van de NYPL gedeeld. Nu lees je nog wat meer duiding.

The New York Public Library is getting readers to continually engage with a feature originally intended for expiring content.

En als je dan toch op Instagram bent, kun je ook nog eens deze bibliotheken daar checken.

6. Diversiteit

Het volgende Biebcongres heeft het thema Diversiteit, bibliotheken en bibliothecarissen kunnen nu bedenken wat ze willen organiseren tijdens de sessies.

In de UK is er afgelopen weekend nogal wat gebeurd op het gebied van diversiteit. Diverse bibliothecarissen gaven aan waarom ze nog altijd het gebrek aan diversiteit onder de aandacht brengen.

En eerlijk gezegd mis ik deze stemmen in Nederland, behalve die van Juan Khalaf. In de UK waren o.a. Natasha S. Chowdory, Hong-Anh Nguyen en Natasha Howard de stemmen van/voor diversiteit. Onderstaande tweets zijn de start van Twitter-draadjes. Lees, leer en luister.

En ook ik blijf hameren op diversiteit in de bibliotheken. Omarm de culturele verrijking van mensen met roots van buiten Nederland.

Blijf niet mensen aannemen, die in je straatje passen, of mensen die op je eigen collega's lijken. Kijk daarbuiten.

En neem dergelijke mensen niet alleen voor de frontoffice, maar juist voor de afdelingen marketing / communicatie, educatie en zelfs management.

Tenslotte heeft dit ook te maken met item 3 over het label taalachterstand.

7. Opleiden

Om bibliothecarissen te krijgen, moet je hen wel kunnen opleiden. Wat is de stand van zaken op het gebied van bibliotheekopleidingen?

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) werken momenteel aan een inventarisatie voor het Nederlandse taalgebied. In afwachting van het resultaat alvast een overzicht van de situatie in de voltijdse en...

8. Duurzaam

Mensen vinden de bibliotheek duurzaam en schoolvoorbeeld van de deeleconomie. Dit is de uitkomst van een Biebpanel-onderzoek.

Biblionet Drenthe heeft de bijbehorende PDF's gepubliceerd.

Dit is de website van de gezamenlijke Drentse Bibliotheken. Hier vindt u alle informatie over lenen, activiteiten, digitale bronnen, nieuws, de bibliotheken, etc

9. Betekenen

Bibliotheken kunnen veel betekenen voor auteurs. Auteurs in Mississippi vertellen wat bibliotheken voor hen betekenen.

"Books allowed me to see that there was more to the world than my neighborhood. They saved my life in so many ways," Jackson author Angie Thomas said.

Voor Abdelkader Benali betekenden de drie bezoekers voor zijn lezing sowieso veel!

In de reacties lees je nog meer auteurs die voor een handjevol bezoekers een lezing gaven. Ik had gehoord dat bibliotheken soms lezingen annuleren als er te weinig kaarten zijn verkocht. Volgens mij benadeel je dan meer dan dat je er voordeel van hebt.

10. Belonen

Leesplezier kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Maar kinderen belonen als ze een hoeveelheid boeken hebben gelezen, werkt niet. Dus al die (landelijke) activiteiten kun je net zo goed direct stop zetten.

I felt my readers were being broken, so I did some research about incentivised reading programmes and came across the work of author and lecturer Alfie Kohn. In his 1993 book, Punished by Rewards, Kohn argues that with these kinds of programmes, children will only read until they win or finish – they do not carry on reading afterwards. This means that you cannot foster a love of reading in this way.

11. Toegang

Toegang tot wetenschappelijke artikelen kost veel geld, maar sommige bibliotheken / universiteiten willen daar ook iets tegenover hebben. Zoals hoe hun medewerkers artikelen kunnen publiceren.

De Universiteit van Californië is nu ook in onderhandeling met Elsevier. Als de onderhandelingen niet het gewenste effect hebben, stopt de toegang per 1 januari 2019.

The agreement that the UC proposed to Elsevier covers both UC’s journal subscriptions and open access publishing of UC research in Elsevier journals, similar to “publish and read” agreements pioneered in Europe.

12. Privacy

Bibliotheken zeggen dat ze privacy hoog in het vaandel hebben. En nu helemaal met de AVG in werking. Maar aan de andere kant knallen we genoeg persoonlijke informatie de bibliotheken in.

Hoe vaak ben ik wel niet tegengekomen dat ik boeken over relatieproblemen in de reserveringskast moest zetten. Of over bepaalde ziekten. En dat allemaal met volledige achternaam en initialen.

Inmiddels hoeft dat niet meer, omdat alleen een gedeelte van de achternaam op de reserveringsbon staat, plus een aantal cijfers van de bibliotheekpas.

Maar vroeger stonden deze boeken gewoon achter de balie. En de bibliothecaris heeft geen oordeel over de gereserveerde boeken.

In Amerika (waar anders) heeft een bibliotheeklid uitgezocht dat haar bibliotheek de wet overtreedt door de achternaam op de reserveringsbon te zetten, plus in een open opstelling.

A Chicago woman is accusing the Harold Washington Library of failing to protect the privacy of its patrons—and the library is responding tonight.

13. Nieuw

In Tilburg is er afscheid genomen van de oude bibliotheek en wordt er vooruit gekeken naar de nieuwe bibliotheek.

14. Beving

Wat betekent een aardbeving voor een bibliotheek? Vooral veel boeken op de vloer.

15. 56

Dan ben je 56 jaar bibliothecaris en wil je nog lang niet stoppen. Hier is bibliotheekvrijwilliger het enige wat je na je pensioen kunt doen in de bibliotheek.

Since being hired there on April 3, 1962, Whitt has seen 10 mayoral inaugurations, five library administrations, thousands of book acquisitions and countless technological changes.

Tot volgende week!

Dit was hem weer, de nieuwste Bieb Letter. Bedankt voor het lezen en delen!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Een boekenkar kun je heel goed gebruiken in je makerspace.

P.P.S. Net als vorig jaar heb ik dit jaar een Paypal-pot gemaakt, mocht je willen delen in de jaarlijkse kosten van Revue.

P.P.S. Ik wist niet dat Revue opgenomen was in een bibliotheekcursus. Leuk!